Workshop: Werken met Onvoorspelbaarheid

Daarom vergelijkt Zhuangzi de levenskunst ook met zwemmen tussen draaikolken en rotsen: aan de ene kant laat je je dragen door de dynamiek die al in het spel is en die je niet onder controle kunt krijgen, in dit geval die van het water, aan de andere kant kun je ook leren waar zich binnen deze dynamiek precies de momenten, de kansen en openingen voordoen om je eigen richting te bepalen.

(Woei-Lien Chong in
Filosofie met de vlinderslag)

Met kunstenaar Hanneke ter Horst organiseerde ik deze reflectieve workshop/ maaksessie. Een oefening in het loslaten van het resultaat door het experimenteel werken met de onvoorspelbaarheid van Hanneke’s zelfgemaakte, plantaardige kleurstoffen.

“Wat gebeurt er dan als ik..?” hoorde ik een enkele keer. Logisch ook, onze waarneming is gebaseerd op het continu voorspellen en toetsen van situaties op basis van eerdere ervaringen. We willen graag, al is het maar ongeveer, weten wat er komen gaat.

Niettemin werd er vooral gewoon gedaan. Mooi om het enthousiasme te zien waarmee de deelnemers het experiment aangingen.
Overigens met onbedoeld hele mooie resultaten 🙂


Posted

in

,

by

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *